Morötternas hållbarhet kan förlängas med fermentering

Syrade morötter

Syrade morötter är morötter som jäses i vatten, salt och kryddor, vilket ger dem en förlängd hållbarhet. Vill du istället lägga in dina morötter i vinäger så kan du läsa mer om det här.

Syrade (fermenterade) Morötter

Fermenterade morötter är en typ av betade morötter som görs genom jäsning riven eller skivade morötter i en blandning av vatten, salt och kryddor. Jäsningsprocessen görs vanligtvis med naturligt förekommande bakterier och jäst, som omvandlar sockret i morötterna till mjölksyra. Denna process bevarar inte bara morötternas hållbarhet utan förbättrar också smaken och näringsinnehållet. Fermenterade morötter används ofta som en sidorätt eller som ingrediens i smörgåsar och sallader. De är också en bra källa till probiotika, vilka även kallas "goda" bakterier och som kan bidra till stärkt immunförsvar och bättre tarmhälsa. Syrning av mat är en historisk konserveringsmetod som människan brukat i flera tusen år. 

Picklade (Inlagda) eller syrade Morötter
Både syrade och inlagda morötter förvaras med fördel i väl slutna glasburkar

Jämförelse av Syrade och Picklade Morötter

Fermentering (även kallat syrning) och inläggning (även kallat pickling) av morötter är båda metoder för att bevara hållbarheten hos morötter, men de skiljer sig åt i termer av den process som används och den resulterande smaken och näringsinnehållet.

Pickling innebär blötläggning av morötterna i en vinägerbaserad saltlake, som bevarar dem genom att skapa en sur miljö som är ogästvänlig för bakterier. Vinägern ger också en sur smak till morötterna. Pickling är en snabb process, vanligtvis tar inläggningen bara några dagar, och morötterna kan ätas omedelbart efter att de är färdiga.

Fermentering innebär å andra sidan att morötterna ska sitta i en blandning av vatten, salt och kryddor och jäsa i flera dagar eller veckor.

Under denna tid, kommer naturligt förekommande bakterier och jäst jäsa sockret i morötterna, vilket omvandlar det till till mjölksyra som sänker ph-värdet i morötterna och gör att bakterier som annars förstör dem, inte längre trivs. Fermenterade morötter har en sur smak som är mildare än den av picklade morötter, och de är också en bra källa till probiotika, som är fördelaktig för tarmhälsan.

Sammanfattningsvis är inläggning en snabb process som resulterar i en starkare sur smak medans inlagda morötter görs genom en längre naturlig jäsningsprocess som resulterar i en mildare sur smak men med "goda" bakterier, så kallad probiotika. 

Similar posts:

Tvättade morötter redo för ugnen

Morötter i ugn

Rivna morötter är gott

Strimlade morötter