Rivna morötter är gott

Strimlade morötter

Strimlade morötter är ett bra sätt att lägga till textur och smak till sallader, smörgåsar och andra rätter. De går även bra att äta direkt som de är. Man kan göra strimlade morötter i många olika storlekar, för större tjocklek så kan man skära dem direkt med en kniv och sedan värma dem lätt i ugnen. Mindre storlekar av strimlade morötter kallas ofta rivna morötter eftersom man då använder ett rivjärn. Rivjärn finns också i olika storlekar, notera de olika hålen i bilden nedan, vilka gör morötterna mer eller mindre riva beroende på vilka hål i rivjärnet man väljer.

Riv morötterna med ett rivjärn
Riv morötterna med ett rivjärn

Så här strimlar du morötter:

  1. Börja med att tvätta och skala morötterna.
  2. Dela morötterna i delar, varje morot kan bli 2-3 delar beroende på hur långa de är. Låt varje del vara minst 10 centimeter lång.
  3. Stapla några några delar tillsammans och skär dem längsgående i tunna remsor.
  4. Stapla remsorna tillsammans och skär dem korsvis i tunna strimlor.
  5. Om du vill snabba upp processen så kan du använda en matberedare med insatser för rivning för att strimla morötterna snabbare och jämnare.

Rivna morötter fungerar bra i sallader
Rivna eller strimlade morötter fungerar bra i sallader


När morötterna är strimlade kan du använda dem omedelbart eller förvara dem i en lufttät behållare i kylskåpet i upp till ca 5 dagar. Det går också bra att använda de strimlade morötterna i en inläggning eller pickling. Se hur man picklar morötter!

Du kan också använda strimlade morötter som topping på en smörgås, sallad, wrap eller till och med som garnering på en maträtt. Du kan också steka dem, koka dem, eller stuva dem.  Möjligheterna är oändliga!

 

Similar posts:

Tvättade morötter redo för ugnen

Morötter i ugn

Morötternas hållbarhet kan förlängas med fermentering

Syrade morötter