Nyttiga morötter för bättre hälsa

Är morötter nyttiga?

Morötter är en näringsrik grönsak som går att  äta både rå och tillagad. Den innehåller framför allt en stor del av dagsbehovet av Vitamin A.  De är en bra källa till:

  • Vitamin A: Morötter är rika på betakaroten (ß-Karoten), en antioxidant som kroppen omvandlar till vitamin A. ß-Karoten finns även i Grönkål. Vitamin A är viktigt för att upprätthålla hälsosam syn, immunfunktion och hudhälsa.
  • Vitamin K: Morötter innehåller vitamin K som är viktigt för blodkoagulation och upprätthålla friska ben.
  • Fiber: Morötter är en bra källa till kostfiber, vilket är viktigt för att upprätthålla ett hälsosamt matsmältningssystem.
  • Kalium: Morötter är en bra källa till kalium. Kalium är en mineral som hjälper till att reglera blodtrycket och stöder hjärtans funktion, njurar och andra organ.
  • Antioxidanter: Morötter är rika på antioxidanter som lutein och zeaxantin, som skyddar ögonen från skador orsakade av ultraviolett ljus.
  • Låg i kalorier: Morötter är låga i kalorier och fett, vilket gör dem till ett bra alternativ av mellanmål för människor som håller koll på sin vikt. Man kan köpa speciella snackmorötter som redan är tvättade och eller skalade. 

Snackmorötter är ett bra mellanmål
Snackmorötter finns i olika sorter och fungerar bra som mellanmål

En kost rik på frukt och grönsaker så som morötter är förknippad med ett starkt immunförsvar, en minskad risk för kroniska sjukdomar så som hjärtsjukdomar, typ 2-diabetes och vissa typer av cancer.


Similar posts:

Tvättade morötter redo för ugnen

Morötter i ugn

Rivna morötter är gott

Strimlade morötter

Morötternas hållbarhet kan förlängas med fermentering

Syrade morötter